first_imgArchitects: Whiting Architects Area Area of this architecture project Projects Manufacturers: Great Dane, James Hardie “COPY” The POD / Whiting Architects Save this picture!© Sharyn Cairns+ 11 Share Engineer:Bruce McCrakenCity:LorneCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsText description provided by the architects. Primarily designed from inside out for views & sun also conscience of creating very sculptural form; object in the landscape. Not to blend, but to sit in opposition, a manmade imposition. Removed all trace of archetypal house elements to produce a subtle blurring of the line between art and commerce.Save this picture!© Sharyn CairnsRecommended ProductsEnclosures / Double Skin FacadesAlucoilStructural Honeycomb Panels – LarcoreEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornIs this freight or a house? utilise shade & shadow on form & natural light as a key feature maximise natural light & visual access, yet privacy is an issue.Minimise impact on landscape.  Break building into small component parts like stacked boxes. Use natural topography to advantage. The ‘Pod’ building is an anchor point for the site with crates in timber & concrete randomly stacked as if ready for loading and dispatch by sea.  Design came out of the need to overcome a difficult site; steep & split in 2 by an easement as well as to consider view sharing with adjoining owners & the need to gain elevation & frame views, like a perch or tree house.Save this picture!© Sharyn CairnsA small standalone custom-made 3 level building for a couples weekend stays low-maintenance, eating out, a place to relax & sleep with deck & short walk to town via the beachSave this picture!First Floor PlanWorking from inside-out was easy. Worked to make a place that worked beyond a ‘punch-line’ or ‘gimmick’, something with long-term gratification. A place that changes with the seasons & the time of day, a place to contemplate, unwind & enjoy. Platforms to enjoy magnificent views. Also had an obligation to create something remarkable when experienced from the outside-in, that reflected our client, his engineering and infrastructure background & what he does. A building with a little client self-expression. Simply; it works they love it. Enables then to arrive and inhabit the space effortlessly, a place to navigate to & fromSave this picture!© Sharyn CairnsIn an abstract secondary sense the built form reflects the client and his infrastructure building background. Location unlike typical housing site, steep, transversed by easements & tapering. More like a concrete hard-standing area at the bottom of a block left for industrial detritus, shipping containers, empty crates & sheets of sheet. Briefly glimpsed from The Great Ocean Road it becomes a landmark, a navigation or arrival point.  A simple collection of objects to inspire a second look, something to seek out and discover. A counterpoint to the open views of the ocean opposite. Needed achieve maximum elevation to frame views. Save this picture!© Sharyn CairnsStraightforward brief / long-term client & friend. Second Lorne house for them after successful completion of a number of residential & commercial projects. A lot of ‘shorthand’ and trust. Brief was collaboration, so was the build. Engineering by client, construction by their son (who we’ve had as a client & builder in his own right). Process punctuated by conversation & good diners. Never a cross word. Through trust, able to bring aspects that the client would not have imagined. They are delighted by the result & after so many projects together we can honestly say this one is spot-on.Save this picture!Ground Floor PlanWe take a holistic approach to the entire design process.  The exterior informs the interior.  The building is used as a self contained guest house attached to a main house for a large extended family of 3 generations. The owners were after a more relaxed feel in the ‘Pod’ than the main house so they could slip in and out on weekends with ease.  Neon stools punch out from a mostly neutral background and cooler tones reflect the concrete and timber inside/outside palate.Save this picture!© Sharyn CairnsClient expert in delivering tunnels under the Yarra and sections of Eastlink; confident we can deliver a well-managed cost-efficient outcome. Played to the client’s strengths, concrete / steel, infilled with lightweight construction clad in compressed cement dressed with straps to give a more 3 dimensional look and detract from standard sheet cladding look. Specialist steel and precast concrete components formed offsite then craned in created an instant platform for the lightweight infill & getting us instantly out of the very muddy ground.Save this picture!© Sharyn CairnsThe key was to work with the elements, sun, breezes, shade & shadow & get the orientation right.  Maintain maximum glass yet keep it sustainable by working with solar heat gain in winter to passively warm areas, offset by the ability to adjust by opening up the entire building to catch sea breezes & allow warm air to escape. Concrete has good thermal mass properties enabling us to build a combined wall & roof structure in the form of a box, prefabricate it & transport it to site as a completed element. The Building achieves a 6 star ratingProject gallerySee allShow less”Casa Futebol” Proposes a Different Olympic Legacy For Brazil’s StadiumsMiscModern Masters Of Materiality: An Interview With Australia’s Tonkin Zulaikha GreerArticles Share Area:  1000 m² Year Completion year of this architecture project CopyAbout this officeWhiting ArchitectsOfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesLorneAustraliaPublished on July 10, 2014Cite: “The POD / Whiting Architects” 10 Jul 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldRetractable Walls – Stepped & Sloped SpacesVinyl Walls3MArchitectural Finishes DI-NOC in SkyPodsShowerhansgroheShowers – Croma EDoorsC.R. LaurenceMonterey Bi-Folding Glass Wall SystemTable LampsLouis PoulsenLamps – Panthella PortableBeams / PillarsLunawoodThermowood Frames and BearersSealantsEffisusMetal Roof Flashing – Stopper MRDropped CeilingsPure + FreeFormLinear Clip-Strip Ceiling SystemUrban ShadingPunto DesignPavilion – CUBEVentilated / Double Skin FacadeULMA Architectural SolutionsPaper Facade Panel in Nokia LibraryLouversAccoyaAccoya® Wood for Shutters and LouvresSpa / WellnessKlafsGyms & Relaxation RoomsMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Houses CopyHouses•Lorne, Australia Photographs:  Sharyn Cairns Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/523171/the-pod-whiting-architects Clipboard 2012 ArchDaily The POD / Whiting ArchitectsSave this projectSaveThe POD / Whiting Architects Photographs Australia Spinefex constructions Builder: ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/523171/the-pod-whiting-architects Clipboard “COPY” Year: last_img read more